Ketchup

Det går åt en del ketchup i familjen och vår äldste son har uttryckt sin irritation över att det ibland inte inhandlas ketchup i tid, eller att vi inte har ett lager i matkällaren. Har funderat en del på detta och eftersom jag inte kan klättra över berget (sonens vilja) så har jag försökt att gå runt berget istället :). Inga konstigheter i den här ketchupen.

KetchupingredienserJag tog mod till mig och testade ett recept på hemmagjord ketchup och var beredd på värsta kriget när LCHF-ketchup skulle möta sonen för första gång. Hade dessutom ingen annan ketchup att erbjuda än just den hemmagjorda. Döm om min förvåning när han mycket kritiskt smakar på ketchupen och ger mig ett leende som bara kan tolkas som ett OK!

Den är god och busenkel att göra, tar inte lång stund alls att fixa till en flaska.

Ketchup ca 7 dl
1 tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 krm chilipulver
1 krm mald vitpeppar
½ krm malda nejlikor
1 msk kallpressad olivolja (Extra Vergine)
1 paket/tetra passerade tomater, 500 g
2 dl vatten
2 msk vit balsamvinäger
1-2 msk honung
1 tsk salt

Ketschupflaska

 • Blanda alla kryddor utom saltet i en liten skål. Värm olivoljan tillsammans med kryddorna i etjockbottnad kastrull och låt fräsa i en minut under omrörning på medelvärme. Det får inte brännas vid.
 • Häll på passerade tomater, vatten, vinäger, honung och salt. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra i ca 30 minuter tills den tjocknar lite. Rör då och då, så att det inte bränner fast i botten.
 • Fyll upp ketchupen i en ren flaska med en tratt och förvara i kylskåp. Har du ingen rolig flaska hemma att fylla, så använd en gammal ketchupflaska, det funkar minst lika bra. Ketchupen förvarar du i kylen och lär hålla i flera månader, fast hos oss tar den slut långt innan utgångsdatum, det kan jag lova 🙂 

Ketchupflaska
Receptet kommer från Anna Halléns bok, LCHF för familjen

3 reaktioner på ”Ketchup

  1. Ja testa Lana, det är så himla enkelt så jag trodde inte att det var sant!
   Ibland hittar man guldkorn 🙂

   Kramizar!

 1. Häftigt! Det måste jag testa någongång. Det har jag aldrig varken gjort eller smakat heller för den delen. Spännande!!
  Kram från sjuksängen 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *