Blev väldigt överraskad en kväll när jag kom hem och maken hade lagat Jansons på LCHF vis. Det är ju fabulusiskt gott och ännu godare är den om den får stå till nästa dag och gosa till sig.
Det är inte alls så noga med mängd utan gör på ett ungefär. Tycker du att det blir för mycket grädde till just den formen du använder, så ta mindre.
ca 600-800 g rättika
ca 3 dl grädde
2 lökar
1 burk ansjovis med spad
mandelmjöl
smör
salt
Skär rättikan i tunna stavar och förväll dem i lättsaltat vatten i ca 10-15 minuter.
Prova rättikan om den är klara genom att smaka på en så att den har det tuggmotstånd som du vill ha på din Janson. Beror ju helt på hur tjocka stavar du skär.
Skölj dem sedan i kallt vatten och lägg dem på en kökshandduk så att de blir riktigt torra.
Hacka ansjovisen i mindre bitar, och skiva löken.
Varva sedan rättika, ansjovis och lök i en ugnsfast form och grädda i mitten av ugnen.
i 175 grader ca 15 min.
Ös över ansjovisspad och grädden över den förgräddade rätten.
Strö över mandelmjöl och hyvla några smörskivor och lägg över Jansonen och skjuts in i ugnen
i ytterligare ca 40 minuter. Lägg över lite folie när den är gyllenbrun så att inte ytan blir bränd.
En absolut favvo och den kan lätt ersätta Jansons Frestelse gjord på potatis.
Nu blev jag sugen på att göra rättikajansson igen, det var ett tag sedan. Ska testa nästa gång att förgrädda allt lite innan grädden kommer på.
Ja det är ju så gott ju! Passar ju så bra nu så här inför jul också 🙂
Kramiz!
Mmm…så gott! Vem behöver potatis liksom… 🙂
Ha en fin fortsättning på tredje advent!
Kram kram
//Lana
Ja precis, vem behöver potatis liksom :):)
Det går ju lika bra utan.
Kramiz till dig Lana!