En annan tid

Vet inte vad det är, men det här med gamla glasbruk intresserar både mig och Patrik. I dag hade vi ett ärende till Rosdala Butiken och då vi ändå var där så tog vi oss tid att gå runt i bruksmiljön. Hade ingen aning om att det fanns så mycket att titta på och att ”någon” hade gjort detta så spännande med skyltar samt fixat i ordning de olika bodarna.

Rosdala Glasbruk2

Här finns ugnen kvar och många av redskapen som glasblåsarna använde. Vad jag har kunnat läsa mig till så var Rosdala det enda svenska glasbruk som tillverkade lampglas. Hemma där jag växte upp fanns det lampor av alla olika slag så lite ”miljöskadad” är jag säkert, men det är bara roligt :)….tycker jag själv i alla fall 🙂

Rosdala glasbruk3

Det lär på Rosdala finnas över 5000-7000 st formar från den tiden då bruket var igång.
Under åren 1895-1998 ska det ha varit full aktivitet här, men det verkar som om det ändå fortsatte några år till, fast i mindre regi. Har läst mig till detta och har jag fel så rätta mig gärna. Tycker att det är intressant.

Rosdala Glasbruk1

Tänk vilka historier som måste ha berättats här när luffarna fick komma in och värma sin mat och sova i värmen av ugnarna när kvällen och natten infann sig. Det här stället kryllar av vindar och viskningar från förr.
Gissa vad jag gillar när dessa vindar och viskningar dansar runt mig och berättar sin historia. Det är som en spännande saga och fantasin sätter inga gränser. Jag är i en spännande värld och får ta del av historien.

Rosdala glasbruk4

Logik tar dig från A till B. Fantasin tar dig vart som helst.
Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.

Albert Einstein

Så rätt han har den här snubben!

5 reaktioner på ”En annan tid

 1. Tack för en spännande och intressant resa till bruket! Det är kul att vi har det så nära oss:)

  Har du börjat jobba än? Kram

  1. Ja riktigt kul när det ligger hemmavid och man inte vet om det. Jag började att jobba i onsdags, lite mjukstart. Veckan gick fort kan jag bara säga 🙂
   Kramiz!

 2. Häftigt! Tycker också det är spännande med gamla minnen och bevarade saker/historia! 🙂
  Kram kram
  //Lana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *