Dags för min älskade lergryta att få komma fram igen.
Denna gång blev det märgpipa utan ben och det var en riktigt fin kalvstek som fick
gosa till sig i ugnen.
Tänk på att lägga lergrytan i ljummet vatten ca 15-30 min
innan du ska använda den.
Så här gjorde jag.
Du behöver:
ca 1 kg märgpipa
2 stora lökar
3 morötter
1-2 palsternacka
1 purjolök
1 fänkål
1-2 äpplen
15 enbär
4 lagerblad
1½ tärning köttbuljong
7-8 dl vatten (eller vin/porter)
Gör så här:
Hacka alla grönsaker och lägg lite i botten på lergrytan.
Krydda steken, lägg den på grönsakerna i grytan.
På med resten av grönsakerna och kryddorna.
Ös sedan över buljongen och på med locket.
Ugnen ska vara kall när man ställer in lergrytan.
200 grader i ca 2 timmar.
Till detta serverades Brysselkål eller Rosenkål som det också heter med smör och salt.
Silade av buljongen och smaksatte gräddsåsen
med detta.
Mmm, alltså missförstå mig rätt – köttet ser underbart gott ut. Men mest sugen blev jag på brysselkålen. Åh-så-gott!
Haha, ja jag kan avslöja att brysselkålen var väldans god:)
Smör och salt ger det där lilla extra 🙂
Oh, så gott! Det måste jag också testa! 🙂
Receptet är sparat!
Ha en toppen dag!
Kramar!
//Lana
Lergrytan är så himla smidig att laga mat i.
Kramizar!