Ljuslyktor Royal Krona

 

Ååååååååååå!
Jag är ju uppvuxen med tre av dessa lyktor och det slog mig att jag MÅSTE
fråga lilla mamma om hon har dem kvar.
Japp, hon hade dem kvar, och kan man tänka sig att jag fick dem.
Mamma har jobbat på Åseda glasbruk och därför finns det en hel
del glas hemma hos dem.
Det började med att Patrik blev Åsedaglas ”frälst” och drog liksom
med mig i den stormen.
På julskyltningen då mina föräldrar och moster var med så började vi
att prata om dessa Royal Krona och då säger väl min
moster att hon minsann har några (6st) av dessa och jag
kan FÅÅÅÅÅÅÅÅ dem:)
Är de inte bara för snälla!
Kolla vad fint de lyser i mörket.
En stor glädje att få dessa lyktor!
Tack moster och mamma.

4 reaktioner på ”Ljuslyktor Royal Krona

 1. Hej!
  Jag funderar på om det är så att ni kan verifiera att dessa lyktorna är tillverkade på Åseda glasbruk? Vet ni vem det är som formgivit dem? Dessa måste vara de vanligaste föremålen som ingen lyckats knyta med säkerhet till annat är Royal Krona-koncernen…det vore ju otroligt trevligt ifall det med säkerhet gick att knyta dem dit.

  1. Hej!
   Kul att du hittade hit till bloggen.
   När det gäller din fråga så har jag stämt av med min mamma som jobbade på Åseda Glasbruk några år från 1973 och framåt.
   Finns ju fortfarande några levande själar kvar här i Åseda som jobbade på Glasbruket och även en arbetskompis till mig berättade samma sak som min mamma idag när jag frågade om just de här ljuslyktorna.

   De jag har på bild, är gjorda i Åseda det vet jag med säkerhet eftersom min mamma och moster köpte dem, som hon berättade efter arbetstid i den lilla butiken i anslutning till Glasbruket, samt att hon var med och såg tillverkningen av dessa. När ljuslyktorna paketerades satte man på en liten klisterlapp och på den lilla lappen stod det Royal Krona. Även min arbetskamrat som arbetade några år på Glasbruket kommer ihåg tillverkningen av dessa och själva klisterlappen som sattes på. Kul med lite historia 🙂

   Om sedan andra glasbruk också blåste just dessa lyktor kan jag däremot inte säga något om. Ibland kunde det hända att Åseda fick hjälpa till om ett annat närliggande glasbruk inte hann med att producera efter order. Det ska tydligen ha förekommit att man hjälptes åt om det behövdes.

   Tyvärr kommer ingen av dessa båda ihåg vem formgivaren var. Har ställt frågan till ytterligare en person i byn och hoppas på svar. Skulle jag få veta något mer så lägger jag ut information om detta.

   1. Jättekul att höra! Jag har några stycken såna jag med, men ursprunget har varit lite dunkelt ! Royal Krona var ju koncernen som Åseda ingick i mot slutet av brukets historia.
    En vän till mig ska ha en stor utställning om Åseda-glas på museet i Växjö om några veckor och framåt, så hon är säkert intresserad av att höra mer om detta, jag ska be henne kontakta er så kanske hon kan få lite mer intressanta aspekter på det hela!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *