>Rör inte min jul.

>Kom inte och försök med att ändra på min jul eller min Tomte – då blir jag farlig.

Ja skratta du, men jag är aldrig så säker som vid jul att just Tomten finns, det är ju halva julen bara det. Jag kanske tillhör den där tokiga skaran som gläds åt att få fira jul. Jag gillar att få handla eller pyssla ihop mina klappar i god tid. Ja allt blir ju tyvärr aldrig klart förrän dagarna innan ändå,  men det räknar jag som sport att se hur länge jag kan vänta med att slå in den sista klappen.

En enda jul, har jag firat borta och det var 1988. Då befann jag mig i/på Key West, Florida och jag kommer aldrig att glömma den känslan. Det var julafton med 30 graders värme, hav, pelikaner, palmer och solbränna. Helt fel! Men helt klart en upplevelse som jag aldrig glömmer.
Jag är ganska glad för att Patrik är lika glad i julen som jag är. Det enda han tycker är lite marigt är just det här med att komma på julklappar. Men det är också det enda!
 Alla MÅSTE vara med och klä granen, annars blir det inte bra, skinkan MÅSTE griljeras dagen innan julafton, en sorts julgodis MÅSTE vi ha gjort själva, Carola MÅSTE sjunga julsånger åtminstone dagen innan (alla uppskattar  inte Carola lika mycket som jag), det MÅSTE lukta jul precis dagen innan, och sedan är det ju snön som bara MÅSTE falla dagen innan och några dagar efter jul. Tyvärr är det kanske det enda som vi inte kan styra över och det är allt lite synd. Ordet MÅSTE uttrycker inte att det är tråkigt eller tvingande, utan för oss är det något som vi skojar om och VILL göra. Det är väl någon sort tradition som vi har byggt upp under åren och den är inte till för att ändras på, inte i år i alla fall.
Min jul hemma när jag var mindre var rena himmelriket vad jag kan minnas. Det började med ”Jullovs morgon” på TV med Scooby Doo. På bordet i finrummet fanns ett stort fat med julgodis från Tyskland och det var helt underbart. I matkällaren förvarades all  mat OCH julgodiset. Om man gick in där, släkte lyset så kunde ingen veta att man var där inne. En jul vill jag minnas att någon blev inlåst där och det var inte jag som blev inlåst……..
På grund av min pappa så hade vi, och har än idag en mycket organiserad paket-öppning. Innan det ens var dags att öppna paketen, kom han med en stor soppsäck där allt papper skulle in i. Helst skulle det in där INNAN vi ens hade öppnat paketen – haha! Detta är han väldigt noga med och blir smått irriterad om vi inte följer det till punkt och pricka än idag. För ni ska veta att varje år så finns det risk för att vi annars slänger våra öppnade presenter i pappershavet och sedan är de borta, enligt honom. Därför förbereder vi detta låååångt innan och har en säck som står redo och väntar. Det är också en sorts tradition som vi har tagit efter.

3 reaktioner på ”>Rör inte min jul.

 1. >Julen är grymt mysig. Vi vill dock att det ska vara nästa jul istället så vi får vara i vårt nya hus. Men men, det kommer.

  Knäcken såg grymt goda ut.

  Trevlig helg. Kram

 2. >hihi , ja jisse namn äntligen en som oxå MÅSTE spela Carola …. jag är precis lika jultokig som du .. fast jag är nog mer förtjust över adventstiden innan jul för när sen det väl blir julafton är det ju över så himla fort !!// Anna

 3. >Vad fint det låter när du beskriver julen. Det är så jag kan känna din glädje över julen önskar att jag hade lite av din julentusiasm.

  Visst gillar jag pyntet till jul och alla tända ljusen. Traditioner hade vi mycket av när barnen var mindre. Granen skulle ut och huggas dan innan jul och kläs till kvällen när den torkat till. Bara grabbarnas förtjusning över julen var en glädje i sig. Nu har den sprudlande glädjen lagt sig och jag får stå där och klä den förb…de granen själv ;o) Förra året investerade vi till och med i en plastgran. Hade det varit för ett par år sen så hade jag VÄGRAT. Nu bryr jag mig inte lika mycket.

  Nää, jag tycker julen har blivit alldeles för kommersiell. Denna köphysteri som råder veckorna innan jul är bara för mycket.

  Jag är ledsen över att inte dela din glädje över julen 🙁 Men jag glädjs över den glädje ni känner 🙂

  Kram på dig / Eva-Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *