Taraxacum officinale

Taraxacum officinale är det latinska namnet på MASKROS. Hur många är vi inte som har denna blomma, eller ogräs (kärt barn har många namn) i vår gräsmatta. En del har några stycken, andra verkar mer eller mindre odla dem i gräsmattan. Det är ju naturligtvis upp till var och en hur man vill göra – rensa eller acceptera.

Min mamma har alltid rensat bort maskrosor så länge jag kan minnas och jag hade det som sommarjobb några sommrar när jag bodde hemma. Jag fick 5 öre per ros som jag stack ut ur gräsmattan. En sommar tjänade jag 1000:- och köpte mig en enhjuling. Lärde mig att cykla på den – utan att slå ihjäl mig. Idag plockar jag också maskrosor men får inte betalt för dem längre.
Jag har i och för sig plockat maskrosor varje år men aldrig riktigt hunnit med ALLA. Nu är barnen så stora att de klarar sig själva och det skulle vara läge att lägga lite extra krut på just gräsmattan.

För dig, som trodde att maskros heter maskros i hela Sverige, kommer här några andra namn.
Gulgubbe (Värmland), Gubbaros (Hälsingland), Gullborste (Västergötland) och Mjölktistel (Uppland).

Tusensköna – Bellis perennis finns också i vår gräsmatta. I många år tyckte jag faktiskt att den var riktigt vacker tills jag märkte att den tog över mer och mer. Det var till slut stora ”blaffor” i hela trädgården – och då förstog jag att det var dags att ta tillbaka mitt gräs.
Sommarfibbla – Leontodon hispidus. Ja man kan ju tycka att mer kan det väl inte finnas som inte borde vara där i gräsmattan, men så dyker väl fibblorna upp också. De är riktigt ättriga och sprider sig med sidolöpare längre och längre ut från grundplantan, sätter nya plantor och sprider sig vidare…..

Groblad – Plantago majo.
Här är ett härligt ogräs, lätt att rensa bort men har den väl spritt sig i gräsmattan kan det ta tid att få bort den helt. Men när alla dessa är bort ut vår gräsmatta DÅ har vi en perfekt matta som är härligt mörkgrön. Jag jobbar på det kan man säga och jag har bra hjälp – Patrik är numera biten ogräsjägare. Ibland ligger vi där tillsammans och kryper på alla fyra och jagar ogräs. Kan man ha roligare?
Det finns säkert många mer sorter som inte borde finnas i gräsmattan, men jag nöjer mig med att rensa bort dessa till en början. Ska bli roligt att se hur jag står pall när maskros efter maskros går i blom – det är en utmaning!

En reaktion på ”Taraxacum officinale

  1. >Oj, vilket jobb ni lägger ner på gräsmattan. Vi har mest mossa har jag upptäckt. Tänkte att jag till hösten skulle ge mig i kast med den.

    Jag gillar maskrosor för mig är det en förknippan till vad man kallar maskrosbarn. Hård tillvaro men lyckas ändå ;o)

    Vad duktig du är på blom namn. Själv känner jag till namn och utseende på tulpan, krokus och så maskrosen ;o) Okey nu överdrev jag kanske men lite sanning låg det i det ;o)

    Ha en bra vecka!!
    Häls. Eva-Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *