Fröknäcke

I Februari kastar sig bokstavligen vår familj in i en total födelsedagsfest som varar juni ut. Känns i alla fall som om vi firar någon varje helg, fast det kanske är lite överdrivet 🙂

Ost och skinkbricka
Mycket fika blir det! Till makens och min födelsedag bakade jag även fröknäcke, i första hand för att jag skulle ha något att knapra på. Döm om min förvåning när det var dessa som gick åt som smör i solen. Om jag bakar så blir det LCHF och eftersom inte alla gäster skulle acceptera det så köper jag alltid något färdigbakat också. Jag vill att alla ska kunna hitta något som faller dem i smaken på bordet oavsett LCHF eller inte.

Fröknäcke på hög
Fröknäcke, 1 plåt

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
 ½dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
 ½ dl kokosfett utan smak
2½ dl kokande vatten
½-1 tsk Havssalt
Lite flingsalt att strö över

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Koka upp vatten, lägg i kokosfettet, rör runt.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll genast upp på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut till en lagom tunn kaka med en slickepott.
Strö över lite flingsalt.

Grädda på 150° i 45 minuter.
Ta ut och skär fyrkanter med en degskrapa eller pizzaskärare.
Sänk värmen till ca 80 grader och låt  fröknäcke-rutorna torka ca 1-2 timmar.
Knäcket ska vara hårt/knaprigt och inte segt.

Jag förvarar dem i en plåtburk.

Fröknäcke

Grundreceptet kommer från Birgitta Höglund

2 thoughts on “Fröknäcke

Tack för din kommentar!