Fiskgratäng LCHF

Dags att testa fiskgratäng på familjen. Det är inte lätt att lura i tonåringarna att det är potatismos runt fisken, men däremot är det ingen som klagar. De äter fiskgratängen och gillar den. Ja, jag kan inte tolka det på annat sätt när man tar två gånger och säger,
– mm, det är faktiskt gott!
Jättemusigt, den rätten kommer att dukas upp på vårt matbord fler gånger.

Fiskgratäng1Du behöver:
400 gr torsk
1- 1½ stort blomkålshuvud
1 ekologisk buljongtärning
50 gr smör
2 dl riven Parmesan (jag använde Padano)
2 dl crème fraiche
½-1 tomatsås (jag tog ICA:s krossade tomater med Basilika)
lite stark chilisås
2 tsk oregano
1 vitlöksklyfta
salt, vitpeppar och svartpeppar
125 gr mozzarella i tärningar
1 citron

Så är gör du:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Koka blomkålen i buljongen i ca 10-15 minuter. Ta upp och låt ånga av.
3. Mixa blomkålen med stavmixer tillsammans med smör, salt och vitpeppar.
4. Rör ner Parmesan/Padano
5. Ta upp torskblocket och torka av med papper. Lägg i form och salta och peppra.
6. Pressa ½ citron över fiskblocket.
7. Spritsa ut blomkålsmoset runt fisken

Såsen:
8. Vispa ihop crème fraiche, tomatsås, tomatpuré riven vitlök, chilisås, oregano, salt och peppar
9. Blanda ner den tärnade mozzarellan
10. Häll såsen över fisken
Fiskgratäng4In i ugnen i ca 25 minuter.
Lägg på skalade räkor och dill innan servering och dekorera med lite citron.

Fiskgratäng2Fiskgratäng3

 

Receptet kommer från Åses bok Viktminskning med LCHF.

8 thoughts on “Fiskgratäng LCHF

    1. Ja bara servera fisk, de lär sig till slut. Här fick det höga betyg av tonårskillarna, men å andra sidan är de vana att äta det som serveras :):)

      Kramizar!

  1. Mmm…så gott! Längesen jag lagade fiskgratäng!
    Det ska nog bli till nästa vecka! 🙂
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

  2. Ett recept helt i min smak! Det här låter väldigt gott och jag måste testa detta. Värre är det med sonen när det gäller fisk. Det faller inte honom i smaken med någon sorts fisk men men.

    Önskar dig en toppenskön helg! Det ska bli soligt och fint på söndag!
    Många kramar

    1. Du får servera sonen och inte låtsas om att det är fisk under täcket 🙂
      Hoppas att du gillar receptet och ha en riktigt trevlig helg!

      Kramizar!

Tack för din kommentar!