Kalops

I dag blir det kalops av högrev. Köper ibland en låda kalv/nöt av lokal producent och är supernöjd med det fina köttet. Den här grytan tycker jag blir godare om den får stå till sig en dag eller två. Passar utmärkt att köra långkok på helgen när man är ledig och servera i början av veckan.
Receptet är på ett ungefär, så det är bara att dra ifrån eller lägga till enligt tycke och smak.

Kalops med blomkålsris

Till 4-6 personer behöver du:
1,5 – 2 kg högrev
2 st gula lökar
2 st morötter
6 st lagerblad
5 st kryddnejlikor
4 st enbär
5-8 st kryddpepparkorn (jag tog malen för jag hade inga hela hemma)
2 msk ansjovisspad
en liten skvätt med Soya
smör att steka i
salt och peppar

Så här gör du:
Skär köttet i stora bitar, ca 4cm.
Skala och skär lök och morötter i stora bitar
Bryn köttet i smör i en gjutjärnsgryta, salta och peppra.
Lägg sedan i de hackade grönsakerna och fyll på med vatten så att det täcker köttet och grönsakerna.
I med kryddor och ansjovisspadet.

Låt grytan sjuda under lock på svag värme i ca 1 ½ timme. Rör om då och då.

Smaka av med salt och peppar. Jag silade över lite guarkärnmjöl i slutet, för att få grytan lite tjockare.
Till detta serverade jag blomkålsris.

 

Tack för din kommentar!