Dillkött

Mitt recept är på ett ungefär så du får kanske minska eller öka det ena eller andra
efter tycke och smak, men så här fick jag till mitt dillkött.

Du behöver:
1-1,5 kg Kalvbog
1,5-2 liter vatten
en rejäl knippe med dillskaft
2 tsk salt
3-4 lagerblad
1 purjolök
1-2 gula lökar
8 kryddpepparkorn
10-15 vitpepparkorn

Till såsen behöver du:
ca 1 liter buljong (från dillköttet)
2-3 tsk Guarkärnmjöl
50 gr smör
2 kapsyler ättiksprit
1,5 tsk Stevrix
1 äggula
rejält med finhackad färsk dill

Så här gör du:
 Börja med att koka upp vatten med kryddorna och dillskaften (dillreduktion).
Skär köttet i ca 3-4 cm stora tärningar.
Koka upp köttet en gång i kallt vatten.
(På så vis slipper man det gråbruna skummet som lägger sig ovanpå i gryta).
Häll av precis när det börjar att koka.

Skölj av köttet, fyll på med din dillreduktion i grytan med dina köttbitar.
Låt detta sjuda ca 30 min innan du tillsätter skivad lök och purjolök.
Låt detta sedan sjuda tillsammans, sakta, tills köttet är mört, ca 1,5-2 timmar.

Så här gör du såsen:
Smält smöret och slå på ca 1 dl av silad buljong från dillköttsgrytan.
Vispa ner Guarkärnmjöl.
Tillsätt resterande mängd silad buljong 9-10 dl från dillköttsgrytan.
När du har lagom konsistens tillsätter du ättika och stevrix.
Smaka av och ta det försiktigt med sötningen.

Ta såsen från plattan, det får inte koka mer efter att du har tillsatt dillen,
detta för att såsen annars kan bli grå och tråkig.
Vispa i äggulan och tillsätt den hackade dillen.
Såsen rör du sedan ner i det tärnade köttet och löken.
Smaka av med salt och peppar innan servering.

 Smaklig måltid!

4 thoughts on “Dillkött

  1. Jag har faktiskt aldrig lagat dillkött! Men nu när jag har ditt recept ska jag göra det när jag kommer hem från Thailand! 🙂
    Ha en fin dag!
    kramar!
    //Lana

    1. Jag ska vara ärliga och säga att detta också var min premiär när det gäller dillkött.
      Men det är gott och därför ville jag verkligen hitta ett recept som funkar och fick blanda lite för att få ihop det.

      Ha en trevlig semester!
      Kramizar!

  2. Vad gott med dillkött! Det är gott med varma grytor å här års. Jag minns faktiskt inte när jag åt dillkött senast…men längesen kan jag säga dig.

    Nu har jag också hamnat framför datorn! Riktigt behagligt med måndagsmys:)
    Kramar

Tack för din kommentar!