Ostsåsgratinerad blomkål och broccoli

 

Det här är är just nu en av mina absoluta favvisar som passar till det mesta.
Det är så ostigt och krämigt gott.
Grundreceptet hittade jag hos LCHF Receptmen jag har ändrat lite när det gäller
proportioner och  ingredienser för att få d
et mer som jag vill ha det.

Du behöver:
ca 800gr färsk blomkål/broccoli
5dl grädde
3dl riven ost (ca 100gr)
1 klick smör
1tsk Guarkärnmjöl  (men går lika bra med en äggula)
1/2 tärning buljong
tomater, för att få lite mer färg
peppar och ev lite salt

Så här gör du:
Jag ångkokar mina grönsaker några minuter. Tänk på att de ska bli klara i ugnen så kör de
inte för länge utan låt dem vara lite råa. Det går också bra att använda frysta grönsaker.
Då räcker det att slå över kokande vatten på grönsakerna och låta detta stå några minuter.

Låt grädden, buljongen, kryddorna, guarkärnmjöl puttra till såsen är lite tjockare.

Ställ kastrullen åt sidan och blanda ner den rivna osten. Det får inte koka mer efter att osten har
lagts i för då blir såsen trådig och seg.
Blanda ev. i en klick smör i såsen.

Jag använder en gratängform med höga kanter, smörar den lite och lägger i grönsakerna.
Jag har också provat att göra detta i portionsformar och det blev lite mer vardagslyx-känsla vid
själva serveringen 🙂

Slå såsen över grönsakerna och skjuts in i ugnen på ca 200 grader i ca 15 minuter

 

6 thoughts on “Ostsåsgratinerad blomkål och broccoli

  1. Jaha, NU såg jag att det passar till det mesta 🙂 Kan du inte tipsa lite om vad man kan äta till i alla fall. Snälla!

    1. Ja vi äter det till, grillade/stekta fläskkotletter,grillad fläask-karrée, kyckling, skinkstek, köttgryta.
      Kan nog även tänka mig det till hamburgare eller biffar med brunsås, köttfärslimpa……..
      Lax i ugn 🙂

      mmmmmm, till allt utom kanske till glass. Kanske blir lite märklig kombo där med smakerna 🙂

    1. Ja just det, den är ÄNNU godare dagen efter om man vill värma sig lite till lunchen
      utifall att det blir något över, vill säga 🙂

Tack för din kommentar!